Feestelijk vervoer voor bijzondere gelegenheden

De Citroën DS werd op de Parijse autosalon in oktober 1955 aan het grote publiek gepresenteerd. Omdat de verschijning van deze auto insloeg als een bom spraken de media van "La Bombe Citroën". Futuristische vormgeving, toepassing van kunststof in dak en dashboard, fenomenaal comfort middels de nieuwe hydropneumatische vering, variabele bodemvrijheid, grote binnenruimte, panoramische voorruit, halfautomatische transmissie, de voor het eerst in de autogeschiedenis in serie toegepaste schijfremmen met een ongekend remvermogen, stuurbekrachtiging en natuurlijk voorwielaandrijving. In die tijd nog nooit in één enkel ontwerp toegepast.

Op de eerste dag van de Salon d'Automobile werden 12.000 orders voor de Citroën DS19 genoteerd. Een absoluut record, dat heden ten dage nog staat als een huis en waarschijnlijk door geen enkel automobielmerk ooit nog verbroken of zelfs maar geëvenaard zal worden. Citroën zette daarmee een trend waarmee het merk beroemd zal worden en blijven. Fraaie vormgeving, gecombineerd met uitzonderlijk comfort en aparte techniek, die in de periode dat de DS gebouwd werd, verder verfijnd en verbeterd werd.

Wereldberoemd werd de DS door de mislukte aanslag op het leven van de Franse president Charles de Gaulle door een groep commando's van de OAS met automatische wapens op 22 augustus 1962 in de Parijse voorstad Petit-Clamart. Met twee lekgeschoten banden (linksvóór en rechtsachter) bleef de auto bij een snelheid van 100 km/uur stabiel en kon de chauffeur zelfs gas geven en zo aan de belagers ontkomen.

HOME